یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

همان‌طور که در جنگ احزاب، منافقان به دنبال خالی کردن دل مسلمانان و ایجاد هراس در بین آنها بودند، امروز نیز برخی به دنبال خالی کردن دل مردم هستند و می‌گویند آمریکا قرار است حمله کند، اسرائیل می‌آید و...

به گزارش خبرگزاری حوزه،‌ حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی، ظهر امروز در ادامه درس تفسیر خود که در شبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) برگزار شد، به تفسیر آیات 12، 13 و چهاردهم سوره مبارکه احزاب پرداختند.

این مرجع تقلید، جنگ احزاب را عرصه‌ای داغ برای امتحان مسلمانان معرفی و بیان کردند: انسان‌های مؤمن و غیر مؤمن، پیش از امتحان شبیه هم هستند، ولی زمانی که میدان امتحان جلو می‌آید،‌ صف مسلمانان واقعی، مسلمانان ترسو، منافقین و... از هم جدا می‌شود.

ایشان با قرائت آیات «وَإِذْ يَقُولُ الْمُنَافِقُونَ وَالَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ مَا وَعَدَنَا اللَّهُ وَرَسُولُهُ إِلا غُرُورًا (١٢)وَإِذْ قَالَتْ طَائِفَةٌ مِنْهُمْ يَا أَهْلَ يَثْرِبَ لا مُقَامَ لَكُمْ فَارْجِعُوا وَيَسْتَأْذِنُ فَرِيقٌ مِنْهُمُ النَّبِيَّ يَقُولُونَ إِنَّ بُيُوتَنَا عَوْرَةٌ وَمَا هِيَ بِعَوْرَةٍ إِنْ يُرِيدُونَ إِلا فِرَارًا (١٣)وَلَوْ دُخِلَتْ عَلَيْهِمْ مِنْ أَقْطَارِهَا ثُمَّ سُئِلُوا الْفِتْنَةَ لآتَوْهَا وَمَا تَلَبَّثُوا بِهَا إِلا يَسِيرًا (١٤)»(احزاب) گفتند: خداوند در این آیات، به سه گروه از شرکت کنندگان در جنگ احزاب اشاره می‌کند که دسته نخست منافقان بودند؛ منافقانی که می‌گفتند خدا و پیامبرش ما را فریب داده‌اند و ما جان، مال و خانواده خود را در این جنگ از دست خواهیم داد.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی با بیان این که امروز نیز برخی به دنبال خالی کردن دل مردم هستند که آمریکا قرار است حمله کند و اسرائیل می‌آید و...، ادامه دادند: گروه دوم،‌ عده‌ای ترسو و ضعیف‌الایمان بودند که تحت تأثیر تبلیغات منافقان قرار گرفتند و مسلمانان را به عقب‌نشینی دعوت می‌کردند.

ایشان گروه سوم را بهانه‌تراشان دورغ‌گو معرفی کردند و گفتند:‌ این گروه‌ افرادی بودند که برای شرکت نکردن در جنگ، بهانه می‌آوردند که خانه‌های ما ناامن و خانواده‌هایمان در خطرند؛ خداوند درباره این‌ها می‌گوید که آنها دروغ می‌گویند.

معظم‌له افزودند:‌ چنین افرادی مانند کسانی هستند که وقتی به آنها گفته می شود این کاری که انجام می‌دهی، ربا، کم‌فروشی، احتکار و... است،‌ خانواده‌ خود را بهانه قرار می‌دهند.

ایشان با بیان این که منافق تنها در دوره پیامبر(ص) و ائمه اطهار(علیهم‌السلام)‌ نبوده است،‌ گفتند:‌ قرآن منافق را به کسانی که بیمار دل هستند، معرفی می‌کند؛ انسان سالم یک چهره دارد، یا مسلمان یا کافر؛ کسی که دست بیعت با امام حسین(ع) بدهد و در ادامه زیر پرچم یزید قرار گیرد، بیمار است.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی خاطرنشان کردند: خطرها و ضربه‌هایی که منافقان به پیکره اسلام وارد کرده‌اند، به اندازه‌ای بوده که مانند آن را در گذشته و امروز از سوی کفار ندیده است.

ایشان در ادامه در تبیین ویژگی‌های منافقان، با استناد به روایتی از پیامبر اسلام(ص) گفتند: بر اساس این روایت، اگر سه ویژگی در انسان باشد، منافق است، هرچند نماز گزارده و یا روزه بگیرد و خود را مسلمان بداند.

معظم‌له اضافه کردند:‌ کسی که امانت می‌گیرد و در امانت خیانت می‌کند، کسی که چهره راستگویان را می‌گیرد، ولی دروغ می‌گوید و کسی که وعده‌ای می‌دهد و بعد از آن خلف وعده می‌کند،  منافق است.

ایشان به روایتی از امام صادق(ع) در این باره اشاره کردند و افزودند: در سخن این امام همام(ع) منافق، قلبش با دلش دوگانگی دارد، قلبش با عمل دو تاست و ظاهر و باطن او متفاوت است. کسانی که دارای این سه خصلت هستند، منافق می‌باشند.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی همچنین به تبیین روایتی از امیرالمؤمنین(ع) درباره منافقان پرداختند و ابراز داشتند:‌ بر این اساس، منافق‌ترین مردم کسی است که مردم را به  اطاعت خدا دعوت کند،‌ ولی خود، اطاعت خدا نمی‌کند و یا این که دیگران را به دوری از معصیت دعوت می‌کند، ولی خود معصیت‌کار است. این شخص جزو منافق‌ترین افراد است.

ایشان در ادامه درباره اصحاب پیامبر(ص) گفتند:‌ اهل سنت می‌گویند که تمام اصحاب پیامبر(ص) بدون  استثنا عادل هستند و بر اساس تعریفی که درباره اصحاب ارائه می‌کنند، تمامی افرادی که حضرت رسول اکرم(ص) را درک کرده و با ایشان بودند؛ اصحاب آن حضرت شمرده می‌شوند.

این مرجع تقلید با مطرح کردن این پرسش که تمامی 3 هزار نفری که درجنگ احزاب شرکت کردند، جزو اصحاب به شمار می‌‌آیند، در حالی که نص صریح قرآن گروهی از این افراد را منافق معرفی می‌کند، چگونه می‌توان با این تعریف از اصحاب، همه اصحاب پیامبر(ص) را عادل دانست؟ گفتند:‌ این پرسشی است که سال‌ها بدون جواب مانده است.

ایشان خاطرنشان کردند:‌ به اعتقاد شیعه، در میان اصحاب پیامبر(ص) افراد خیلی خوب، متوسط، بد و خیلی بد حضور داشتند؛ امید است، همانطور که علمای اهل‌سنت در مسائل علمی تجدید نظر کردند، در این عرصه نیز تجدید نظرکنند.

انتهای پیام// 15/313

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha